Οι έξι άξονες της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Με σύνθημα “δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους” και άνοιγμα στη μεσαία τάξη και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται απόψε (Σάββατο) στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ από το Βελλίδειο.

Πρόγραμμα

Η στόχευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμφανιστεί το κόμμα του ως αξιόπιστη, εναλλακτική λύση εξουσίας –πρόκειται, εξάλλου, για την τελευταία ΔΕΘ πριν από τις εκλογές, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πως θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο–, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα στον αντίποδα του κυβερνητικού μοντέλου.

Με προτάγματα “προοδευτικά”, το οποίο επί της ουσίας θα αποτελεί και το πλαίσιο στο οποίο θα καλεί τις “προοδευτικές δυνάμεις” για προγραμματική συμφωνία και συγκλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας θα είναι “πλήρες, ολιστικό και κοστολογημένο”. Αναμένεται, βάσει άλλων έγκυρων πληροφοριών, να είναι ένα “μεγάλο πακέτο” μεν, αλλά με επεξεργασμένο δημοσιονομικό αποτύπωμα, ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας.

Επ’ αυτού υπάρχει η διευκρίνιση πως θα χρηματοδοτηθεί από “εθνικούς πόρους όσο και κοινοτικούς, μέσα από τη δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και με μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές τομές”.

 Οι αιχμές

Με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ομιλίας του να έχουν “κλειδώσει”, πληροφορίες από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για “έξι εθνικές προτεραιότητες”, τις οποίες θα αναπτύξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα.

2. Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑΜΕΑ.

4. Παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

5. Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος, με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ.

6. Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Άλλο μοντέλο

Η έμφαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα αντιπαρατεθεί με το μοντέλο της κυβερνητικής παράταξης, θα δοθεί στη μεσαία τάξη, αυτήν που επιχειρεί να ρυμουλκήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαθιστώντας την τραυματισμένη σχέση του μαζί της από την προηγούμενη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις “πρόνοιες” του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιάσει ο πρόεδρός του συμπεριλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις και δεσμεύσεις όπως:

– Μείωση ΕΦΚ καυσίμων

– Μείωση ΦΠΑ τροφίμων

– Φορολογία υπερκερδών ( και σε πετρελαιοειδή)

– Επαναφορά 13ης σύνταξης – να δοθούν τα αναδρομικά

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και, πιθανότατα,

– Αύξηση του αφορολόγητου

Ως “πακέτο” θα ανακοινωθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης-ακρίβειας. Έχει δοθεί πρόγευση ήδη επ’ αυτών. Και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος σε ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, είπε πως “δεν είναι απλώς δημοσιονομικό αυτή τη στιγμή, είναι ζήτημα ρυθμιστικό, ζήτημα αλλαγής μοντέλου. Χρειάζεται η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν στη χονδρική, χρειάζεται μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, χρειάζεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας”.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και αφηγηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην (ανα)κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφενός ως πηγή χρηματοδότησης εξαγγελιών του, αφετέρου, και κυρίως, ως “αγκίστρι” για την προσέλκυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με διλημματικό χαρακτήρα θα επιχειρηθεί, συνεπώς, να “ντυθεί” το ζήτημα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης: Με ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί ο αριθμός των ωφελημένων επιχειρήσεων – με Ν.Δ θα διανεμηθούν τα ποσά σε λίγους και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σχετικά